Wiersema!

DutchEnglish
DutchEnglish

Selectie van beelden door studenten die meededen aan ‘1 september offline’. 

De actie kwam via Radio 1 op het NOS-overzicht terecht. 

Op social media kreeg Grapperhaus het even te verduren.

Ironische visuals over online onderwijs. 

Andere makers deden ook mee. Zo maakte @broodbeleggingen deze mooie boterham voor de actie.

1 September Offline

Wie? Studio Wiersema!, 2021.

Wat?
 1 September Offline was een actie voor het heropenen van universiteiten en hbo’s, in de tweede covid-zomer van 2021. Pretparken, de dierentuin, winkels, terrasjes, sportscholen en kappers waren open. Het hoger onderwijs bleef echter grotendeels dicht. 

Als protest ontwierp ik visuals en zette ik een ‘visuele kettingbrief’ op, die opriep tot het heropenen van het onderwijs. Binnen een mum van tijd bereikte het de NOS en de nodige Kamerleden.

Waarom
?
 Studenten en onderwijspersoneel werkten al sinds maart 2020 online. De kwaliteit, kennisuitwisseling en het studieplezier had hier zwaar onder te lijden. De mentale problemen onder jonge mensen namen alsmaar toe. Hoewel er een plan lag om veilig open te kunnen, werd dit door ministers en politici almaar op de lange baan geschoven. De economische belangen en commerciële praktijken bleken keer op keer belangrijk dan onderwijs. Dus besloten we, met een groep studenten, flink op de trommel te slaan – in de hoop dat er duidelijkheid zou komen vanaf 1 september.  

En toen
?
 De oproep van #1septemberoffline werd opgenomen in een onderzoekdossier van de Tweede Kamer, commissie Onderwijs. Nèt voor het nieuwe schooljaar kwam het kabinet met een statement; het hoger onderwijs mocht weer open.