Wiersema!

DutchEnglish
DutchEnglish

Grondwet te Koop

(Februari, 2024) Stel de Grondwet veilig voordat het te laat is: nu in de uitverkoop! Bemachtig jij een stukje van die grondrechten en beloof je ’t te koesteren voor wat-ie (nu nog) waard is? Wees er snel bij want ze gaan weg tegen bodemprijzen. Op = op! 

Tijdens deze ‘final sale’ van de Grondwet, ga ik met bezoekers in gesprek over de betekenis van dit document. Wat staat er eigenlijk in? In hoeverre wordt-ie wel of niet gewaarborgd? Hoe zien wij de toekomst van de Grondwet in? Zo’n 35 stuks waren al te koop… de rest komt nog!

Te zien op Grabbelton Grabbelton, The Grey Space @ Den Haag. 

Niet alle meeuwen zijn fascisten!

(Januari, 2024) A new year, a new sticker! Ditmaal eentje die een ietwat heftiger onderwerp beslaat; fascisme. Want want is dat eigenlijk? En hoe kan zich dat in een hedendaagse vorm manifesteren? En misschien nog wel het allerbelangrijkst; kan én mag je bepaalde partijen of personen van zoiets betichten? Aan de hand van een absurde, lichtvoetige vogel-allegorie onderzoek ik deze vraag – en de meeuw is het eerste onderwerp van gesprek. Check mijn instagram voor de uitleg-filmpjes! 

Campagne-beelden BIJ1

(December, 2023) Gewoon omdat het kan; ik had een poster-concept in mijn hoofd om ‘intersectionaliteit’ te visualiseren, waarbij verschillende thema’s in elkaar overlopen. Als je je immers inzet voor LGBTQ+-rechten, ligt het ook in de lijn der idealogische verwachtingen dat je je verzet tegen racisme. 

Met dat concept in mijn achterhoofd, maakte ik een serie posters en een kleine video, voor de meest intersectionele partij van Nederland: BIJ1!

XL Carnavalswagen voor Milieudefensie

(November, 2023) Oei oei oei, er komt een héél gaaf project aan voor Milieudefensie! We bouwen de 3D versie van mijn campagne – en dat wordt 4 meter hoog. We maken zoveel mogelijk met afval en gerecyclede materialen. Maar vooral; een héleboel kranten, want het is allemaal papier maché. 

Op 12 november hijsen we ‘m op een kar en lopen we mee met de Klimaatmars. Inclusief performance.

Campagne verkiezingsdebat

(Oktober, 2023) Voor de campagne van een nationaal verkiezingsdebat over buitenlandbeleid, ben ik flink aan het knippen, plakken en knutselen geslagen. Dat leidde tot allerlei fotografische tafereeltjes, dat de basis vormde voor de digitale beelden. Nieuwsgierig naar het eindresultaat? Check hier. 

Kom je trouwen met een Ding?

(September, 2023) We zaten met wat mensen in de tuin van het Wijkpaleis – en van het één kwam het ander. Ineens zat ik met een concept van een Dingen-bruiloft in mijn hoofd… en dat móest uitgevoerd worden. En zo geschiedde. Op een zaterdag, tijdens de dag die in het thema stond van ‘Liefde voor de Dingen”, klom ik in mijn priester-pakje en trouwde ik bezoekers met hun PlayStation, jeugdknuffel en elektrometer. En toen was er taart. Check ’t hier!

Deelnemer BKB ’24

(September, 2023) Ja, ik mag dit jaar meedoen aan de BKB Academie! Dat is een trainingsprogramma dat sinds 2000 georganiseerd wordt door het campagnebureau BKB, waar ik veel zal leren over (politiek) campagnevoeren.

“Staken werkt” voor de FNV!

(Mei, 2023) Drieduizend werknemers in de distributiecentra van de Albert Heijn gingen dagenlang in staken, om betere werkomstandigheden en structureel hogere loon te eisen. Dat heeft gewerkt; het leidde tot een loonsverhoging van 10 procent en verbeterde arbeidsvoorwaarden. De FNV vroeg mij een overwinningsbeeld te illustreren – en dat deed ik op basis van een filmpje van een oudere mevrouw die viral ging op social media, waarin ze oproep de “AH helemaal kapot te staken”. 

De Duizendknoop Kookshow

(April, 2023) Jaaa, weer een fijn project in aantocht! Voor Mediamatic bedacht en produceerde ik de Duizendknoop Kookshow, waarin chefs aan de slag gaan met de gevreesde (en binnenkort hopelijk óók geliefde) Duizendknoop; een invasieve ‘onkruid’, maar best lekker. Dus hoe pluk, bereid en eet je het eigenlijk? If you can’t beat it, eat it.

KAN GEWOON! Concept voor Groenlinks

(Februari, 2023) In 2022 kwam ik bij toeval op het kantoor van GroenLinks terecht, waar ik een concept pitchte aan het campagneteam. De slogan? Kan gewoon.‘ Het kern-concept is simpel: direct, transparant en specifiek stellen wat er eigenlijk in je programma staat. Een campagne op inhoud, met een optimistische, activerende oproep. Het is een slogan van aanpakken; het kan immers écht anders. En daar was GroenLinks ook wel over te spreken… Het concept werd gekozen en uitgerold tijdens de provinciale- en waterschapsverkiezingen van 2023! 

Twaalf jaar VVD: Stem Anders.

(Januari, 2023) Twaalf jaar lang veelvuldig neoliberaal beleid in Nederland; ik ben er wel een beetje klaar mee. Daarom heb ik een serie posters en stickers ontworpen, die visueel het langetermijneffect van deze politiek vertellen.

Dat is uitgegroeid tot een mooie samenwerking met De Goede Zaak, Stadsbehang en De Rode Lap. We roepen op om progressiever te stemmen, en zeker niet op de VVD. Dat alles onder de naam “Stem Anders’. Check de updates hier!

Wereldvrede-knop

(November, 2022) Ik maakte een Wereldvrede-knop en ging de straat op, om het eindelijk eens allemaal voortvarend te fiksen. Hoe reageerden mensen in Rotterdam? En werkt het al?

Fossil Free Degrees

(Januari, 2023) Voor OccupyEUR help ik mee om universiteiten van de fossiele brandstoffen af te helpen. Te vaak werken zij nog nauw samen met een industrie die het allesbehalve goed voorheeft met toekomstige generaties. Dat geldt ook voor de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dat leidde onder andere tot een serie illustraties (ook als kleurplaat!) die corresponderen met de eisen van OccupyEUR.

Herontwerp van vuurwerk-campagne

(December, 2022) De Gemeente Rotterdam rolde een campagne uit om mensen te wijzen op het vuurwerkverbod tijdens Oud & Nieuw. De slogan? “Het is niet anders.” Dit wordt gecombineerd met teksten als “Vuurwerk? Niet meer van deze tijd.” of “Vuurwerk afsteken? Nee.”

Dat vind ik een zwaktebod. Met “het is niet anders” impliceert de gemeente immers onmacht; alsof zij er óók niks aan kan doen dat er nu een verbod is. En dat is onzin, want de gemeenteraad heeft bewust hiermee ingestemd, voor een veiligere jaarwisseling. Zij maakt politieke keuzes en daar mag de raad best transparant over zijn.

Daarom heb ik de teksten even een make-over gegeven… Voor een eerlijkere, transparantere politiek én campagne!

Roekoe: een ode aan de Duif

(Oktober, 2022) We nemen Amsterdam over met een massale campagne voor de straatduif! Zo kreeg mijn afstudeerproject uit 2018 ineens een onverwacht staartje. Ditmaal bevraag ik, in samenwerking met Mediamatic, de relatie tussen dier en mens in de stad. Hieraan is een evenement tijdens Museumnacht gekoppeld. Check hier voor meer informatie. 

Politie-project over profileren

(Juli, 2022) PROFILEER JEZELF’: In samenwerking met Afdeling Buitengewone Zaken ben ik gevraagd om een interactieve installatie te ontwerpen die (etnisch) profileren bespreekbaar maakt binnen de context van de politie. In Rotterdam en Spijkenisse gingen we in gesprek met voorbijgangers over hun ervaringen en de manier waarop die zich verhouden tot hoe de politie zegt te profileren. Check het project hier.

Openbaar Museum Rotterdam

(Juni, 2022) Wat als we de openbare ruimte zouden behandelen als één groot museum? Ik deed een poging door bombastische, ronduit flauwe museum-teksten te schrijven voor doorsnee straatobjecten. En zo verwerden de brievenbus, de Dixi en het elektriciteitskastje ineens tot kunstwerk. Het pronkstuk uit de collectie? De Erasmusbrug.

Master in Sociologie!

(Juli, 2022) Ik ben zojuist cum laude afgestudeerd van de sociologie-master Engaging Public Issues, aan de Erasmus University Rotterdam. Mijn thesis ging over ambivalent verzet tegen kapitalisme, door high-end modemerk VETEMENTS. Dit eindigde in een speculatief hoofdstuk over het belang van de kunst om ons soms boos te maken en te choqueren.

Sterker door Krijt

(2021) Op 23 oktober gingen er geruchten rond in mijn wijk in Rotterdam-zuid, Hillesluis, dat er rellen zouden komen op de Beijerlandselaan – net als een jaar geleden. Dat mocht natuurlijk niet gebeuren, dus kwam ik meteen in actie. Ditmaal met een enorme hoeveelheid stoepkrijt (toevallig nog over van een ander project). Tussen de tientallen politiemannen, buurtbewoners en voorbijgangers kalkte ik de straat vol met leuzen tegen de rellen.

Onbetaalbaar Rotterdam

(Januari, 2022) Rotterdam: een prachtige stad, die helaas voor steeds meer mensen onbetaalbaar is geworden. Een woning vinden tegen een redelijke prijs is nagenoeg onmogelijk geworden. Huisbazen vragen zoveel ze willen – aangezien vele huurders wanhopig zijn. Hoewel de overheid heeft aangekondigd te ‘bouwen, bouwen, bouwen‘ pakken ze het probleem amper fundamenteel aan: de marktwerking van volkshuisvesting moet stoppen! Wonen is een recht, geen investering. Daarom heb ik deze grote sticker ontworpen, om aandacht te vragen voor deze crisis. Download hier het ontwerp.

Consuminder! Volkskrant.

(11 augustus 2021) De gevolgen van de klimaatcrisis worden steeds ernstiger. Deze maand kwam er een rapport uit van de VN dat honderden onderzoek hierover bundelde. De conclusie: we’re in trouble. Een Nederlandse politicus schreef vervolgens dat we NU moeten handelen om ‘onze’ manier van leven te beschermen. Ik ben het er niet mee eens en schreef een brief naar de Volkskrant. Onze levensstijl zou radicaal moeten veranderen, aangezien juist dát niet duurzaam is op de lange termijn. Het wordt tijd om een einde te maken aan onze cultuur van destructieve consumptie, eindeloze hyperfocus op economische groei en uitputting van de aarde.

Article in TROUW and Volkskrant

(Februari, 2021) De coronacrisis raakt vele sectoren hard. Veel mensen hebben het financieel moeilijk en dat geldt ook voor studenten. Daarbovenop komt al anderhalf jaar online onderwijs. Ter ‘compensatie’ besloot het ministerie van OWC om te studenten voor het jaar erná minder collegeld te laten betalen. Alumni vallen tussen wal en schip – en dat is niet uit te leggen. Daarom schreef ik een brief aan de Trouw. Lees het hier. En na de verkiezingen schreef ik een brief voor de Volkskrant, waarin ik uiteenzette waarom het een gevaarlijke ontwikkeling is om mensen als ‘dom’ of ‘volks’ weg te zetten als ze op rechts-populistische partijen stemmen. We zouden juist altijd het gesprek aan moeten blijven gaan.

EM Magazine illustration(s)

(Oktober, 2020) Sinds het begin van dit academisch jaar, volg ik de pre-master Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast illustreer ik nu ook voor Erasmus Magazine. Zie hier de eerste illustratie, over afstuderen in covid-tijden! To be continued.

VENI VIDI VACCINATIE 

(30 december, 2020) 2021: zou dit het jaar worden waarin we gered zijn van de covid-pandemie? Ik blijf hoopvol, dus wie weet; VENI VIDI VACCINATIE! Gisteren plaatsten we dit enorme mondmasker over het Gezicht van Nijmegen.

CANCEL 2020

(October, 2020) 2020 was nogal een rotjaar, met die pandemie. Dus waarom cancellen we ‘m niet gewoon? Dat leek me wel een poging waard. Als we gezamelijk besluiten dat dit jaar niet bestaat, kunnen we opnieuw beginnen en er wél echt iets van maken. Dit was onderdeel van een heleboel Covid-projecten. Check dat hier.

#1septemberoffline at NOS.nl

(Mei, 2021) Het protest #1septemberoffline kwam terecht op het NOS overzicht, na een interview met NPO Radio 1. Hiermee vroeg ik aandacht voor de uitzichtloze situatie waarin vele studenten zich bevinden, na anderhalf jaar online onderwijs. Helaas bungelde dat onderaan het lijstje van prioriteiten voor het kabinet. Check deze pagina voor de campagne.

Placemaking for DZKMNL

(September, 2020) Samen met studio Aina doe ik een project voor de Duurzaamste Kilometer van Nederland, in Leiden. We hebben allerlei performances, interventies en kleine acties bedacht om dit concept op de kaart te zetten. En we hebben alvast een kilometer touw ingeslagen!

KONT04 publication

(September, 2020) KONT is een tijdschrift waarbij makers aan elkaar gekoppeld worden. Zo vormde ik een team met Fides Lapidaire, omtrent het thema ‘the city as a baby‘, in Eindhoven. In roze pak trokken wij naar Strijp-S, waar we de omgeving analyseerden en op ironische wijze zoveel mogelijk ‘impact’ probeerde te maken. Want dat modewoord kon wel een kritische blik gebruiken… Dit kwam uiteindelijk allemaal samen in een publicatie. Wil je een Kontje? Check dan hier

New square @Rotterdam South

(Augustus, 2020) Om de hoek van mijn huis, in Rotterdam-Zuid, ligt een horecapleintje. Het verkeerde lange tijd in rommelige en verwaarloosde staat. De gemeente vond dat het tijd werd voor een opknapbeurt – en daarvoor vroegen ze mij. In samenspraak met de lokale ondernemers maakte ik een ontwerp en voerde ik het uit. Fast forward naar juli… en het is één van de gezelligste pleinen van Rotterdam-Zuid geworden!

Infinite drawing workshop

(September, 2020) Voor de Lindenberg, in Nijmegen, gaf ik een workshop tekenen aan kinderen in de leeftijd 5-8. Zij mochten aan de slag met het concept ‘exquisite corpse’: een eindeloze, gelinkte tekening. Dat werd gecombineerd met allerlei leuke oefeningen, waarin ze helemaal los mochten. 

“Een Vleugje Vakantie”

(Augustus, 2020) Deze zomer was ik ‘artist in residence’ bij culturele broedplaats en buurthuis De Voorkamer. Samen organiseerden we allerlei zomer-evenementen, die in het teken stonden van Een Vleugje Vakantie. Check meer hier. 

Ontwerpen met snoep

(Juni, 2020) Lekker en handig; snoep als kleur-samples. Voor een textielontwerp hebben we het selectieproces wat tastbaarder en speelser gemaakt door zoveel mogelijk verschillende soorten snoep te krijgen. Met een tafel vol suiker en een hongerige co-designer die alle dubbele snoepjes opat, namen we voortvarend besluiten. Jummie.

Ik ben de gemeente Rotterdam

(Mei, 2020) Ik ontwierp een verkeerslichtsticker naar aanleiding van spontaan ‘covid-gedrag’: mensen begonnen massaal de stoplicht-knoppen met hun elleboog in te drukken. Het internet kreeg er algauw lucht van. 

En het mooiste van dat alles: de media dacht dat de gemeente het gedaan had. Oftewel; ik ben de gemeente! Next up: Ministerie Wiersema? Bekijk de artikelen op AD en de Telegraaf.

“Don’t visit the Netherlands!”

(Maart, 2020) Het AD suggereerde dat de komiek Arjen Lubach een video zou moeten maken om te voorkomen dat Duitse en Belgische toeristen tijdens de paasvakantie, ten tijden van Covid, naar Nederland zouden komen. Zijn antwoord was simpel: “Doe het lekker zelf, daar hebben we geen tijd voor!” Gelukkig heb ík momenteel erg veel tijd om handen. Ik besloot hem te helpen met deze commercial. Bleib zu Hause, blijf in uw kot, restez à la maison!

Cake, maar dan beter

(Januari, 2020) Het Research Bureau, van the University of the Underground, is een prachtig avontuur. We gingen naar Caïro, waar ik in de wereld van professionele bakkers en taartmakers dook. Mijn obsessie met cake mondde uit in een volwaardig onderzoek en bracht me op het idee van Peace of Cake.

Ook combineerde ik cake met de ideeën van Hannah Arendt. Zo vertaalde ik haar theorie over ‘power’ naar drie cupcakes. 

ABZ social interventions 

Ik ben door Afdeling Buitengewone Zaken gevraagd om een IT-bedrijf te helpen innovatiever te worden. Daarvoor bedachten we allerlei verrassende interventies die we samen met de medewerkers van het bedrijf uitvoerden. Zo werden ze de straat op gestuurd om mensen ’te vangen’ met zwarte schermen (klinkt eng, maar we hadden genoeg ontsnappingsroutes toegevoegd) om urgente privacykwesties bespreekbaar te maken.

Research Bureau CAIRO

Een droom die uitkomt: ik mag deel uitmaken van het Research Bureau Cairo, van the University of the Underground! Samen met veertien andere makers, van over de hele wereld, trekken we naar Egypte en duiken we in het thema ‘waterrituelen’.

Solidarity Workspace BIEB X KONT!

Voor KONT Magazine ontwierp ik het set-design van een knutselruimte in de Openbare Bibliotheek Rotterdam. Bezoekers konden hier, in een waar knutseluniversum, zelf beestjes in elkaar plakken van allerlei materialen. 

Bunker = open!

(September, 2019) De Bunker Luistert heeft haar deuren geopend! Hier kun je je eigen hoorspelen maken, in het kader van het Brabantse 75e bevrijdingsjaar. De opening paste inhoudelijk bij het concept: de bezoekers vormden een rij en kregen allemaal een object om een geluid mee te maken. Een ware geluidspolonaise, dus. Aan het einde van de rij ging de bel om de Bunker officieel te openen. Een beetje zoals het doorgeven van vrijheid, eigenlijk. Een artikel hierover is te vinden in het AD

Design research KETTER&Co

Tijdens de zomer van 2019 deed ik voor KETTER&co een onderzoek over het Amstelpark. Hoe kunnen we het park met de buurt en nieuwe initiatieven verbinden? Hoe komen ze met elkaar in gesprek? Een plant als praatpaal bood uitkomst – en zo was ‘ParkPraat’ geboren. Dit werd allemaal gedocumenteerd in een visueel verslag. 

Doe mee, mannen!

Klim eens op die zeepkist!” Ban tijd tot tijd ben ik dan weleens geïrriteerd dat er zoveel onbedoeld tegengas komt van mannen als het aankomt op vrouwenrechten. Zij vervallen in dezelfde seksistische grapjes, terwijl ze óók eens lekker kunnen meestrijden voor gelijkwaardigheid. Dat zou nogal schelen. Daarom schreef ik naar de Volkskrant – en dat kwam erin! Check ‘m hier

Design Week Atlanta

(Juni, 2019) Voor de Design Week in Atlanta ben ik door Design is Human uitgenodigd om Cut the Crap te presenteren en een lezing te geven over mijn werkwijze als ontwerper-kunstenaar en duivenliefhebber. Lucky me: de duif ook behoorlijk aanwezig in Atlanta. Voor de expositie ‘Amerikaniseerde’ ik de campagne, om het aan te sluiten op de culturele context en de debatten van 2019.

Samen met andere ontwerpers verbleef ik in een jachthut, nam ik meer Ubers dan ooit en ging ik naar the Waffle House. En de schietbaan (eens maar nooit meer).

New project for CUBE

(februari, 2019) In het kader van de tentoonstelling LUXE in het CUBE museum in Kerkrade, werd ik samen met Thieu Custers gevraag een nieuw project te bedenken. Daar kwam ‘Sponsored by‘ uit voort; over de luxe van gezond en betaalbaar voedsel in 2040. Inclusief een hele hoop woordgrappen…

Kleurplaten

(Maart, 2019) Namens KETTER&Co maakte ik kleurplaten voor een zorginstelling in Heer Hugowaard, over hun gemeenschapstuin. Ze stonden op het punt te verhuizen naar een nieuwe plek. De kleurplaten waren bedoeld als aandenken voor de bewoners. Later kwam er ook nog een kleurplaat bij voor Ketter, over de tuinmannen in het Amstelpark.

Pecha Kucha OPA Arnhem

(Maart, 2019) Tijdens een Pecha Kucha-avond legde ik het belang uit van schijnbaar oninteressante beeldtaal als start van een project. Hoe herkenbaarder een bepaald object, situatie of beeld (denk: duif, aardappel), des te meer mogelijkheden ik zie voor een unieke benadering.

HUH @ Museumplein

(December, 2018) Op 3 december, om 08.00 uur werden de Iamsterdam-letters verwijderd van het Museumplein in Amsterdam. Om de ontstane leegte op te vullen en de overgang naar het lege plein wat draaglijker te maken, zette ik daar een enorme oranje HUH voor in de plaats. Dat bleef niet onopgemerkt; een leger journalisten kwam deze guerrillastunt bekijken en schreef erover. Zie bijvoorbeeld de Volkskranthet ParoolNRCThe Independentde Telegraaf. Ondertussen namen vele voorbijgangers foto’s met de HUH alsof er weinig veranderd was. 


De HUH bleef een paar uur staan, waarna de wethouder mij vroeg of ik ‘m alsjeblieft weer mee naar huis kon nemen. Zo gezegd, zo gedaan.

 

News & NRC. cover

Mijn afstudeerproject ‘A Fool Around’ belandde spontaan op de cover van het NRC Magazine, in 2018. Zo stond er ineens prominent een quote over de toekomst op mijn kont. Ook werd in geinterviewd voor de show ‘Nooit meer Slapen‘ en kwam de HUH langs in de Volkskrant.

Lang leve Koopzwakte

Een publicatie in de Volkskrant, over de zin en onzin van ‘economische groei’ en ‘koopkracht’. Lees het hier terug.

Hey, een diploma!

(Juni, 2018) Ik ben officieel (cum laude) afgestudeerd van de Design Academy Eindhoven! Ik zie jullie verschijnen op de Dutch Design Week. Studio Wiersema! is officieel van start.

Op weg naar afstuderen

(Januari – Juni, 2019) Afstudeertijd aan de Design Academy Eindhoven: zo transporteerde ik onder andere een groot Brood Pak naar Amsterdam, waarmee ik duiven probeerde aan te trekken. Ook dompelde ik mezelf onder in de wereld van de duif, maakte ik mijn grootste papier maché ooit en wikkelde ik een ijzeren HUH in oranje zeil.

HUH deel I.

(2018) Ik deed een eerste poging met het metalen frame van de HUH en sleepte ‘m een kantoor binnen. Mensen waren in de war. Check hier hoe het project verderliep.

Potato potata

(Februari, 2018) Voor Papa Populi verzamelde ik de politieke wensen en ideeën van mensen op straat, in Madrid. Dat maakte onderdeel uit van een campagne waarmee mensen hun eigen gevoel van machteloosheid konden oplossen. Ik at ook veel tortilla. 

Interview met mezelf en welles-nietes

(2018) Experimenten tijdens mijn studie: een performance van eindeloze ‘welles-nietes-welles-nietes’, als onderdeel van een onderzoek naar polarisatie. Tweede video: een interview met mezelf, waarin ik reflecteer op hoe ik mezelf had gestereotypeerd in mijn onderzoeksmethoden.