
Na binnenkomst volgt een spannende introductie over de oude Bunker en de geschiedenis. Daarna mogen ze zelf aan de slag. Hoe maak je eigenlijk een hoorspel?

Welke voorwerpen kunnen ze gebruiken om de bel na te doen? En voetstappen in de regen? De kasten liggen vol met allerlei voorwerpen om te gebruiken voor de opname.

Kinderen nemen om de beurt een deel van hun hoorspel op.

Met de knop in het midden slaan ze het hoorspel op. En nu… luisteren!

Niet alleen krijgen ze hun eigen creatie te horen, ook zijn er twee hoorspelen te beluisteren van een professioneel hoorspel-team, onder leiding van Studio Wiersema!. Het zijn twee waargebeurde verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

De uitnodiging voor het openingsfeest.
De Bunker Luistert
Wie? Studio Wiersema! in samenwerking met Studio Rocco Verdult. Interieur: Thieu Custers. Hoorspel: Stijn Gertzen. Techniek: Interactive Matter.
Wat? Aan de rand van Valkenswaard staat een enorme boerderij, gebouwd door de nazi’s in 1942. Het fungeerde als dekmantel voor een zwaarbeveiligde bunker binnenin. Dit werd in die tijd gebruikt om de geallieerden af te luisteren. Na de oorlog stond het pand jarenlang leeg. Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid, besloten we de Bunker nieuw leven in te blazen met een interactieve geluidservaring.
De eerste ruimte is ingericht als ‘woonkamer’, waar de jonge bezoekers naar twee unieke hoorspelen over de geschiedenis van de Bunker luisteren. In de tweede ruimte krijgen ze een opdracht en mogen ze zelf aan de slag: hier liggen schappen vol met geluidsobjecten. Daar oefenen ze voor een eigen hoorspel. In de derde ruimte staat opname-apparatuur, waarmee ze hun hoorspel ook werkelijk kunnen opnemen. Achteraf kan dat meteen beluisterd én gedownload worden.
Waarom? Met dit concept wilden we de geschiedenis tastbaar, speels en educatief benaderen. Ook moest het aansluiten bij de geschiedenis en context van de Bunker, waarin ‘audio’ jarenlang een centraal thema was.
En toen? De eerste test was een succes. Het concept werd overgedragen aan de Bunker, dat de deuren openstelden voor groepen kinderen en geïnteresseerden.