Wiersema!

DutchEnglish
DutchEnglish

Impact?!?!

Wie? Artist in Residence bij DIT, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Wat? In 2023 kwam ik als eerste ‘artist in residence’ terecht bij DIT, Design Impact Transition. Dat is een platform dat onderzoekt hoe de strategie en duurzaamheidsplannen van de universiteit werkelijk kunnen worden uitgevoerd. Ik kreeg de ruimte om dit te bevragen in mijn rol als ‘outsider’.

Omdat er veel geschreven en vergaderd 
wordt op een universitair instituut, besloot ik veelal voor een ‘hands-on’ aanpak te gaan en allerlei interventies in de publieke ruimte te organiseren. Zo deden we een dag lang alsof de koffiebekertjes waren afgeschaft (de verwarring was énorm), startte ik een nep-enquête, begon een ansichtkaartactie en sleepte ik een zelfgebouwde, XL ‘IMPACT’ door de gangen van de universiteit. Want wat betekent dit buzzword eigenlijk? Hoe geven we hier écht invulling aan, in de vorm van actie? 

Waarom?  Hoewel het vrij kleinschalige, redelijk onschuldige interventies betrof, leidde het tot behoorlijk veel consternatie en nieuwe discussies. Door tegen de status quo in te gaan en ineens zomaar iets te dóen en néér te zetten zonder al te veel overleg, ontstond er ruimte om het op een andere manier over de koers van de EUR te hebben.