Wiersema!

DutchEnglish
DutchEnglish

Trailer voor Peace of Cake: een artistiek onderzoek naar de potentie van cake als instrument om politiek-maatschappelijke onderwerpen te visualiseren en bespreekbaar te maken. 

Op het Tahrir Plein, in Caïro, wordt al jarenlang een nieuw standbeeld gebouwd. Zo blijft het plein bezet en minder toegankelijk voor nieuwe protesten. Samen met twee fantastische vrouwen, van Cakes Land Egypt, ontwierp ik een cake waarin de vrouw centraal staat op het plein. Dit werd gepresenteerd tijdens een expositie-opening in Hizz, Caïro. 

De cake in de maak.

Trump op een bom, naar aanleiding van zijn explosieve en overtrokken reactie ten opzichte van Iran. 

Een cake, gemaakt middenin de woestijn van Egypte. Inclusief stervormige suikerspikkels.

Onderdeel van een serie: cupcakes die machtsmodellen van Hannah Arendt uitleggen. Ditmaal: ’tyranny’. 

Cake-illustraties voor de publicatie ‘Sugar Coated Power Structures’, in samenwerking met de University of the Underground. 

Peace of Cake

Wie? Studio Wiersema! voor the University of the Underground.


Wat? Een experimenteel onderzoek naar de geschiedenis en het huidige gebruik van cake. Dit leidde naar Caïro, waar ik samen met drie vrouwen een cake maakte over de rol van vrouwen in Egypte. In de vorm van een taart, genaamd ‘Peace of Cake’, openden we tijdens de expositie het gesprek over de scheve machtsverhoudingen waar vrouwen dagelijks mee te maken krijgen.

Waarom
? Cake komt overal binnen; verjaardagen, politieke conventies, begrafenissen, bedrijfsdagen en vele andere ‘vierbare’ momenten. Het onderzoek begon dan ook met de vraag: “If cake gets in everywhere, how can it help me to get me in everywhere?” Dit verwoordde tot cake als een medium om macht, bestuur en corruptie bespreekbaar te maken. Onder de naam ‘sugar coated power structures‘ ging ik op zoek naar de potentie van cake als politiek-maatschappelijk instrument.