Na binnenkomst volgt een spannende introductie over de oude Bunker en de geschiedenis. Daarna mogen ze zelf aan de slag. Want hoe maak je eigenlijk een hoorspel? 

Welke voorwerpen kunnen ze gebruiken om de bel na te doen? En voetstappen in de regen? De kasten liggen vol met allerlei voorwerpen om te gebruiken voor de opname.

Kinderen nemen om de beurt een deel van hun hoorspel op. 

Met de knop in het midden slaan ze het hoorspel op. En nu… luisteren!

Niet alleen krijgen ze hun eigen creatie te horen, ook zijn er twee hoorspelen te beluisteren van een professioneel hoorspel-team, onder leiding van Studio Wiersema!. Het zijn twee waargebeurde verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. 

De Bunker Luistert

(NL) (September, 2019) Aan de rand van Valkenswaard staat een enorme boerderij, gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s. De buitenkant fungeerde als dekmantel voor een grote bunker binnenin, met muren van wel drie meter dik. Het gebouw werd in die tijd gebruikt om de geallieerden af te luisteren. Na de oorlog stond het pand jarenlang leeg.

Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid in Brabant, opent de Bunker het komende jaar haar deuren met een nieuwe activiteit: de Bunker Luistert! De meeste hoorspelen stammen nog altijd uit de jaren 40 en 50, maar daar komt dankzij de Bunker verandering in. De donkere binnenruimte is omgetoverd tot een uniek audiocentrum. Hier kunnen bezoekers op eigen houtje een hoorspel in elkaar zetten én opnemen. Zij duiken in de geschiedenis van het pand, ze gaan op zoek naar de beste of gekste voorwerpen voor hun geluiden en nemen een hoorspel op. De Bunker Luistert richt zich met name op de jongere doelgroep, maar de Bunker is er voor iedereen: ga mee met de rondleidingen over de mysterieuze geschiedenis van het gebouw of neem deel aan de fietsroute langs lokale oorlogsherinneringen. Ook zullen er nieuwe hoorspelen te beluisteren zijn, gebaseerd op waargebeurde verhalen uit de oorlogstijd!

Concept + ontwerp: Wiersema! & Studio Rocco Verdult.
Uitwerking: Wiersema! Interieur: Thieu Custers. Hoorspel: Stijn Gertzen. Techniek: Interactive Matter.