Wiersema!

DutchEnglish
DutchEnglish

Profileer Jezelf: een publieke installatie om in gesprek te gaan over (etnisch) profileren door de Politie. 

Profileer Jezelf

Wie? Studio Wiersema! in samenwerking met Afdeling Buitengewone Zaken voor de politie, 2022.


Wat? Een interactieve installatie die (etnisch) profileren bespreekbaar maakt binnen de context van de Politie. In Rotterdam en Spijkenisse gingen we in gesprek met voorbijgangers over hun ervaringen en de manier waarop die zich verhouden tot hoe de Politie zegt te profileren.

Ditmaal mochten mensen op straat zichzélf profileren, aan de hand van een zelfgemaakte Polaroid-foto’s. Welke factoren denken ze dat er meespelen bij henzelf, in de ogen van de Politie, als mogelijke indicatoren van ‘verdacht gedrag’? Vervolgens volgde de onthulling; het bord klapt open, waarachter het perspectief van een agent schuilt.

Waarom
? Het bleek het startpunt voor tientallen eerlijke, open en respectvolle gesprekken over de relatie tussen ‘burger’ en politie. Ook leidde het tot persoonlijke verhalen over bepaalde vormen van discriminatie en racisme waarmee sommige participanten dagelijks te maken krijgen; diepgewortelde fenomenen die óók de politie kunnen raken. 

Sommigen stelden vragen bij de ‘objectieve maatstaven’ die de Politie hanteert. Deze mensen vonden het jammer dat dit, in hun ogen, niet genoeg kritisch bevraagd lijkt te worden – waardoor een openhartig gesprek niet goed mogelijk is. Het feit dat we met deze installatie de straat op gingen, werd dan ook enorm gewaardeerd.


En toen? Zowel bij de politie als bij participanten was er 
een breed gedeeld sentiment dat dit gesprek echt gevoerd móet en kán worden, waarin agenten hun kwetsbaarheid en twijfels mogen delen. Hoewel dit niet altijd even vanzelfsprekend is in de Nederlandse context, waar veel ongemak heerst over dit soort onderwerpen, bleek uit de tests dat het in deze vorm juist goed werkte.