Wiersema!

DutchEnglish

Reacties naar aanleiding van het artikel in de Telegraaf.

Reactie van de gemeente Rotterdam: een eigen sticker. Die bleek echter één cm kleiner dan het elleboogje, waardoor de oranje rand overal onderuit piepte.

Mijn voorstellen ter verbetering van de gemeente-sticker: méér talen, visueler en leesbaarder. Er waren echter al 5000 stickers gedrukt, dus aanpassen ging niet meer. 

Sindsdien hebben vele makers zich laten inspireren door de elleboog-actie.

De Elleboog-sticker

Wie? Studio Wiersema!, begin 2020.

Wat?
 Aan het begin van de Covid-pandemie waren we massaal in de war. Welk oppervlak kon je nog wél veilig aanraken, zonder Covid op te lopen? Het stoplichtknopje werd algauw in de ban gedaan; men stapte over op de elleboog als knoppendrukker. En die zonderlinge gedragsaanpassing verdiende een ludieke sticker, geheel in stijl. Die werd door heel Rotterdam verspreid. 

Waarom?
 Het begin van de pandemie was voor velen stressvol en beangstigend. We bevonden ons in een sociaal isolement, met weinig hoop aan de horizon. Juist in dit soort zware tijden kan een lichtzinnige, gekke actie verlichting brengen. De elleboog-sticker bracht veel (broodnodige) hilariteit teweeg.

En toen? Algauw werd de stickeractie opgepikt door de 
Telegraaf en het AD, die berichtte dat de gemeente Rotterdam haar stickers had aangepast. Dat bracht een stroom aan online reacties teweeg, inclusief vele selfies van ellebogende mensen. Als reactie hierop, besloot de gemeente gauw haar eigen sticker te ontwerpen.